top of page

Den første ”rigtige” bil

Opdateret: 28. jun. 2023En helt ny SUPER Mini

Klar til test og pressen
 

Den første bil fra Honda

med appel overalt i verden var Civic.


Her i Danmark blev der solgt mange af denne første ”rigtige” bilmodel fra Honda.

Jeg stod også selv og så måbende på det nye vidunder hos Honda i Silkeborg, lige da den blev introduceret. Den første køretur i den bil var lidt af en revolution. På mange måder var den forud for sin tid set i forhold til andre minibiler fra den tid. Finish og samlet kvalitet var noget af det bedste, man til da havde set i så lille en bil.

Modellen kunne fås Havana metalbrun, og det var den helt rigtige farve, for ellers kunne man snart se al rust, som piblede ud alle steder. Blot 5 år gamle biler kunne have gennemtæringer på kritiske steder.

Det blev nok ikke bedre af, at mange der kørte Civic købte den på grund af de super sjove køreegenskaber, kombineret med dens charme og friske udstråling. Så mange blev kørt ”friskt”.

Ud over rusten var bremserne et svagt kapital, og gearkassen kunne ikke tåle de hurtige gearskift, som bilens motor lagde op til. Derfor forsvandt ur-Civic hurtigt fra gadebilledet, og der er næsten ingen som har overlevet..

Men der er undtagelser!

Denne Civic herunder er registreret første gang den 08.05.1974.


Det lokale Honda serviceværksted blev kontaktet af sønnen, hvis far desværre var gået bort. Ingen var interesseret i den gamle Honda, men familien syntes ikke, den skulle skrottes.

Bilen er således 1-ejers, og denne ejer må have gjort sig utrolig umage for at vedligeholde bilen. Familien ønskede, at bilen kom hen et sted, hvor de vidste, at den vil blive plejet og passet på, som manden altid havde gjort.

Af usædvanlige detaljer ser man fx, at den plastik som var fra ny til at beskytte dørbeklædningen stadig er på plads.

Bilen har fået den store tur med ny lak og nye sliddele. Det største problem ved at renovere en gammel Honda er adgang til reservedele. Flere dele er umulige at finde. Men det serviceværksted som købte denne bil har været Honda-forhandlere i mange år, og på loftet lå der mange reservedele, som var gemt fra da modellen var ny.


Dengang fulgte der med forhandlingen af denne model en kasse med reservedele, som en ny forhandler skulle købe. Nogle af disse dele lå på loftet hos denne tidligere Honda-forhandler endnu.

De sidder nu på denne unikke bil.


Honda Civic med typebetegnelser


Civic var den første ”rigtige” bil fra Honda og er den dag i dag stadig den vigtigste model fra Honda.


Siden 1972 er der rullet over 20 millioner af samlebåndet , og dermed er modellen også en af de mest populære bilmodeller gennem tiderne, et stykke japansk industri og bilhistorie.


Model med store variationer

Modeludvalget er stort og ret forvirrende med et hav af varianter. 2-4-5-dørs, Hatchback, Sedan, Stationcar, Coupe. Motoriseret med næsten alt hvad Honda hvad har skabt af motorer gennem tiderne med 3/4 cylindre. Modellen har således lagt motorrum til lidt af hvert, OHC, DOHC, benzin, diesel og på det seneste også turbo. Lige fra små økonomiske maskiner til sportsmotorer med stor effekt.

Fra en tid i 90 frem til 2016 var der ret stor forskel mellem modeller til det europæiske marked, og til resten af verden, især dem til det amerikanske marked var markant anderledes (modellerne til EU blev i det tidsrum for det meste produceret i UK). Denne modelforvirring sluttede fra og med 10. generation, som alle bliver lavet i England, dog udstyret og motoriseret forskelligt alt efter marked.


Motor i særklasse

Det særlige ved Civic har altid været motor og transmission, kendetegnet ved en næsten symaskineagtig funktion. Resten af bilen har til tider virket lidt tynd og spinkel efter europæisk smag. Designet har heller ikke altid ramt plet her i vores del af verden. Men meget af det glemmer man bag rattet, for fælles for dem alle har været en uovertruffen smidighed. Især de sportslige modeller har begejstret mange bilentusiaster gennem tiderne. Ingen med bilhjerte vil glemme de hurtige og rotationsvillige VTEC-maskiner fra 90’erne, som var uden sidestykke for sin tid. Set fra et mekanisk synspunkt har der kun været lidt at klage over; næsten alle Honda-maskiner har som minimum 300.000 problemfri km i sig, når de forlader samlebåndet. Mange gearkasser har dog fået ødelagt Synkromesh-ringene pga. lidt for ivrig omgang med gearstangen. Automatisk transmission har været en valgmulighed i alle modeller, men de som har valgt denne type gear har snydt sig selv for oplevelsen af at betjene de fine og præcise gearkasser, som har været et Honda-kendetegn i de fleste modeller.

Flere modeller har være plaget af rust, og Honda-modeller var også i mange år standardudstyret med sarte bremseskiver.En komplet slægtsbog over alle modeller og motorvarianter ville fylde mange sider, men her er de modelbetegnelser og varianter, som kom her i landet.


​1. generation Honda Civic

SB1, SB2, SF2, SE

(1973-1979)

2. generation Honda Civic

SL, SS, WC

(1980-1983)

3. generation Honda Civic

AG, AF, AH, AN

(1984-1987)

4. generation Honda Civic

ED3, ED4, ED6, ED7, EC8

(1987-1991)

5. generation Honda Civic

EG1, EG4, EG5, EG6

​(1992-1995)

6. generation Honda Civic

EJ9, EK1, EK3, EK4, KN, KX

(1996-2000)

6.generation Honda Civic 5D UK

​MA8, MB8, MA9, MB9, MB1, MB3, MB4, MB6, MC1, MC2

(1995-2000)

7. generation Honda Civic

EM2, ES1, EP1, EP2, EP3, EU1, EV1

(2001-2005)

8. generation Honda Civic

FN1-FN3

(2006-2011)

9. generation Honda Civic

FK1-FK3

(2012-2015)

10. generation Honda Civic

FK4-FK9

(2016-

De sportslige modeller har i nogen grad et imageproblem, men de almindelige Civic-modeller er fredelige biler. Ja, så civiliserede at nogen vil kalde dem kedelige. Så er de sportslige noget helt andet. Ingen som har kørt en generation 5 Honda Civic VTI med en 160 hk B16 DOHC VTEC motor eller en generation 7 Civic type R med en 200 hk K20 DOHC motor vil nogensinde kalde en Civic en ordinær, kedelig japansk bil. Den vilde topeffekt, disse motorer genererer mellem 6000-8.500 omdr./min., er ganske enkelt uden sidestykke inden for masseproducerede standardmotorer. Disse maskiner er noget helt for sig selv, lyden og fryden når VTEC skifter knastakselprofil er ganske enkelt en oplevelse. Man skal have et bilhjerte af sten for ikke at smile fra øre til øre!


Jeg har stadig til gode at prøve en Type R af den seneste version, det er noget jeg glæder mig til.
Artikler du må læse:

6 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page