top of page
Forfatters billedeFrank Donslund

Mød gravhunden DAX


Honda har aldrig været bange for at være anderledes. Honda begyndte at lave nogle sjove små såkaldte Monky bikes tilbage i 60’erne. De var ekstremt små med bittesmå 10-tommers hjul og nok mest for sjov.


GRAVHUNDEN

I 1969 begyndte produktionen af en lidt større version, som i Europa fik betegnelsen DAX (tysk ord for gravhund), og denne model var nok fra Hondas side tænkt som en sjov lille motorcykel til lidt mere praktisk anvendelse, til brug i byen eller til at tage med i camperen. Honda må have forudset dens popularitet, idet de tog patent på Dax-konstruktionen. Rundt om i verden findes den i et utal af versioner, men mest almindelig er betegnelsen ST70 eller CT70 (USA), og endelig findes en afart ved navn Charly, der deler Daxens mekanik. Honda Dax i sin oprindelig form kom til Europa i begyndelsen af 70’erne, hvor den blev solgt i to versioner, som ST50 med 50cc motor og ST70 med 70cc motor. Honda producerede modellen frem til slutningen af 1990’erne, hvor Honda solgte rettighederne til den kinesiske producent Jincheng, der fortsat laver Dax-kopier i stor stil fra 50cc op til 125cc.


Her til Danmark kom den som knallert i 1973, og prisen var omkring 2.000 kr. TUM godkendelsesnummer var 185, og stelnummer begynder med WDE.


Motornummer starter med ST. Modellen havde den samme lille firtaktsmotor som CD 50, dog kun med 3 gear og automatisk kobling. Dette virker sådan, at når gearpedalen skubbes op eller ned, kobler den ud automatisk. Honda har lavet mange sindrige systemer op gennem tiden, - dette er et af dem. Ideen bag dette mærkelige geararrangement med både gear og automatisk kobling, der ovenikøbet ikke behøver at blive sat i frigear for at holde stille ved et lyskryds, er at man skulle kunne holde en indkøbspose med venstre arm og samtidig kunne køre i bytrafik på den måde. Det virker faktisk i praksis. Modellen har andre finurligheder. Tanken er under sædet, der kan vippes op, og tankdækslet er forsynet med en lille lukkemekanisme sådan, at man kan lægge maskinen ned på siden uden, at benzinen løber ud, - karburatoren har indbygget benzinhane og frem- og tilbageløb, så benzin heller ikke løber ud her, når der er lukket for benzinen. Styret kan foldes ned, så den lille maskine kan være i en lidt større bils bagagerum. De oprindelige K1 og K2 modeller med 6-volts el-system er de mest eftertragtede. Daxen blev relanceret i 1986 som modeltype AB 23, som fik flere større ændringer som fx hydraulisk forgaffel 12-volts el-system og forbedret motor.


Da der ikke kom ret mange Dax-knallerter til Danmark, er en original dansk Dax rigtig mange penge værd, hvilket er forståeligt, da det er en umådeligt charmerende lille maskine. Desværre led modellen lige som CD 50 under neddrosling til kun 30 km/t. Men på en eller anden måde var det ligesom lidt lige meget med den lille Dax, som ikke var bygget til fart. Som standard gik en u-droslet version ca. 60 km/t, hvilket føles rigeligt med de små hjul uden nævneværdig gyroeffekt.


Modellen er i dag et populært samlerobjekt, og for de som vil føre sig frem, findes et hav af udstyr til tuning og styling. Der findes alt muligt til dem, lige fra svinggafler i kraftig aluminiumsprofil til skivebremsekit og tunede motorer med 4 ventiler. Med en 125cc Takagawa motor løber en Dax op mod 120 km/t. De kinesiske kopier er ikke af samme kvalitet som det originale Honda produkt, men der produceres mærkeligt nok stadig dele til modellen i Japan, så reservedele er ingen problem.


Jeg fandt min Dax på eBay. Den stod på en gård syd for Bremen, prisen var rimelig, og den var original på nær forlygte og kædeskærm, der var spraymalet. Det viste sig dog, at motoren var fra en Charly, så en original neddroslet Dax-motor i fin stand blev fundet og monteret. Herefter blev de originale danske skærme og et horn monteret. Sidst men ikke mindst monteredes et sæt små blinklys, der minder om dem, der sad på de danske modeller.

Artikler du må læse:


30 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Kommentare


bottom of page