top of page

Sportsvogn i forklædning

Opdateret: 20. jun. 2023


Alfa GT/GTV

En model som mange Alfa entusiaster vil huske med glæde (ja måske endog vemodighed) er den velformede og velkørende GTV. Personligt synes jeg, dette er den ”rigtige” GTV. Modellen kom i 1974 og var for sin tid (og for så vidt stadig) en af de smukkeste sport Coupéer, verden har set. Det var Bertone, som formgav denne smukke bil, og mange vil nok se den som et design mesterstykke.

Serie I udgaverne gik fra 1974-1980, og serie II udgaven fra 1980-1986. Serien II var et regulært facelift af modellen, som medførte mindre krom og mere plast.

Denne model var baseret på Alfetta sedan-versionen, og det var ikke et dårligt udgangspunkt for en velkørende Coupé. Disse modeller var kendt for den fine vægtfordeling, hvor også geardelen af transmissionen var flyttet bagud og sammenbygget med bagtøjet, som var bygget efter De-Dion-bagaksel konstruktionsprincippet. Alfa kaldte dette for Transaksel. Dette var således den sidste GTV med baghjulstræk.

Det gik desværre lidt ud over gearskiftet, som kunne have været bedre, men det gav til gengæld bilen en helt unik balance i sving. Styring i denne model fik aldrig serviceassistance, så den var lidt tung på rattet, men det glemmer man alt om, når bilen ruller. Så føler man vejen ufiltreret gennem rattet på en måde, som serviceassistance ville have isoleret fra.

Modellen havde som udgangspunkt ”kun” den 4-cylindrede Nord motor. Faceliftet i 1980 medførte også, at den fine Busso V-6 motor i 2,5 udgave endelig fandt vej til GTV’en. Benzinindsprøjtning fandt også vejen til denne model. Men det var faktisk ikke den helt store fordel, for de veljusterede Dellorto karburatorer lød meget bedre.

Denne Alfa model blev også bygget i en lille serie med turbomotor, så vidt vides fandt igen af Turbo modellerne vejen til Danmark. Den model er GTV’ernes hellige gral.

Bilen havde mange sjove stildetaljer som fx omdrejningstæller foran føreren og resten af instrumenterne i midten af instrumentbordet, (logisk hvis man er Alfaist), men det faldt ikke i alles smag. Kørestillingen var heller ikke helt optimal, men hvis man kunne se bort fra disse småting, var og er dette en ægte Alfa, en af de sidste sådanne, før Fiat tog over.

Selv om rusten har taget livet af mange GTV’er, så er det stadig en bil, det er muligt at finde og endda til overkommelige priser. Dette er helt sikkert en af de bilmodeller, som kommer til at stige i pris.23 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page