top of page

Honda begyndte 
at lave biler
Fra motorcykel til bil

Soichiro Honda var en bemærkelsesværdig person, og hans liv startede ikke med en guldske i munden. Tværtimod, hans far havde et cykelværksted, hvor lille Soichiro gik til hånde, og her fodredes hans spirende interesse for maskiner. I 1922 gik han i lære som mekaniker, og efter 6 år og endt uddannelse åbnede han sit eget bilværksted. I 1937 startede han en virksomhed, der fremstillede stempelringe. En af kunderne var Toyota, og der var problemer med kvaliteten. Men ikke nok med det, hans lille virksomhed ramtes af andre uheld, i form af jordskælv og bombeangreb. Man skulle synes, at alt dette var nok til at tage modet fra ham til yderligere forsøg med selvstændig virksomhed. Men nej, denne mand var gjort af et særligt stof. Han startede en ny virksomhed: Honda Technical Research Institute. I 1946 begyndte han at montere motorer, som han havde købt fra et overskudslager, på almindelige cykler. Disse små motoriserede cykler var den spæde start på Honda, en virksomhed som i løbet af få år blev motorproducent i en skala, man vanskeligt kunne have forudset. Fra 1948 producerede Honda egne 4-takts motorer til sine små motorcykler.


Honda ramte en guldåre ved hurtigt at være i stand til at producere små pålidelige motorcykler i en tid, hvor behovet for et transportmiddel var enormt.


Honda begyndte at lave biler

Efter bare 20 år (1958) var Honda verdens største fabrikant af 2-hjulede køretøjer. Honda så sig ikke tilbage og begyndte at lave biler.

Første skridt var en lille varebil, som kun få tog seriøst, men samtidig med dette byggede Honda i 1964 sin første formel 1 bil, som man til gengæld var nødt til at tage seriøst, ikke mindste på grund af dens 12-cylindres motor. Han startede således lidt omvendt som bilfabrikant. Soichiro var overbevist om, at motorsport var den bedste vej til at overbevise og et vigtigt led i produktudviklingen. Uden race, igen Honda.


De første små minibiler fra Honda indeholdt meget motorcykel-inspireret teknologi. Modellerne N600 og S800 viste, at Honda var på vej til at blive en seriøs bilfabrikant. Sidstnævnte var typisk for Honda, en fin lille sport Coupe med en højtydende 4-cylindret motor.


Honda Civic - En milepæl i Hondas historie

I 1972 kom den første Civic, og det var en bil som var mindst lige så god som noget, der kom fra Europa. Bilen vandt stor anerkendelse overalt i verden for dens fine teknik og sportslige egenskaber, som var kombineret med praktisk anvendelighed. En rigtig fin og charmerende lille bil, og motorjournalisterne var vilde med den.


Den første Civic-model var i produktion fra 1972 til 1980 og tilhørte en helt ny generation af super minibiler. Honda blev på den tid solgt sammen med BMW her i Danmark, og den passede perfekt ind i programmet, og Honda blev da også af mange anset som den japanske BMW. Siden den første Civic-model, er vi nu i 10. generation af denne model, og den er i dag blandt en af verdens mest solgt bilmodeller.


De første Honda-modeller var desværre ikke ordentligt rustbeskyttede og slet ikke egnet til det fugtige danske klima. De rustede væk, og der er næsten ingen tilbage af denne bilmodel.


Accord satte en ny standard

Den første Accord kom til i 1976, og det var en både smuk og harmonisk bil, som desuden var særdeles velkørende. Det var en bil som på mange måder overgik de europæiske biler i sin klasse, og til en lavere pris end hvad en tilsvarende sportslig bil fra BMW eller Alfa Romeo kostede på den tid..


Honda blandt de største bilproducenter i verden

Disse to første bilmodeller fra Honda slog Honda fast som en seriøs bilproducent i stor skala. Honda producerer i dag mere end 19 millioner motorcykler og godt 5 millioner biler årligt. Den første Civic og den første Accord satte på mange måder en ny standard, med fremragende teknik. Honda har siden opbygget et velfortjent ry for at lave pålidelige biler.

Motor og gearkasse i en Honda er stadig blandt de bedste af de bedste.


Rustproblemet gav Honda en dårlig start her i Skandinavien. I resten af Europa var man også lidt forbeholden. Når Honda laver en ny model, er det fremdeles ikke ’bilsmagen’ her i Europa, der vejer tungest. Faktisk er det kun en begrænset del af Hondas bilprogram, som kommer hertil. Selv Accord-modellen kommer ikke mere til EU. Til gengæld aftager amerikanerne Honda i stor stil, og i både USA og Canada har Honda Civic og Accord hele tiden været blandt de mest solgt bilmodeller. I Canada har Civic været den mest solgt model de seneste 20 år.

8 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page